auto'tjes

Ja, auto'tjes. Wat dat betreft hebben we een aardige jeugd gehad. Tom heeft er ook nog een paar op de piano staan, maar dank zij de zakkenvullertjes op Marktplaats en zo, vind ik weer veel plaatjes van ons verloren gegane wagenpark uit de jaren '50 (van de vorige eeuw ;-)

Perronwagen170x130shklschuco1autootjes
Wagon25a1

Het begint bij de eerste Dinky Toy: het perron- wagentje met (en nu zonder) mannetje, volgens mij gekregen toen mijn amandeltjes 'gepeld' waren (1950). Dat verzamelen is lang doorgegaan, ook samen met Han. Sinterklaas bracht er jaarlijks veel, maar wat we toen niet wisten: je moest vooral de doosjes bewaren, helaas! Veel is er achter gebleven op de Leidseweg en dus verdwenen, met het laatste restje wisten Tom en Bas wel raad, vooral in de tuin. Mijn eerste Schuco auto racewagen is zo omgekomen, een tweede heeft het nog net min of meer overleefd, maar onlangs kon ik een jubileum heruitgave in doos (bewaren!) bemachtigen. Mijn Tri-Ang hijskraan heeft alle stormen doorstaan, de haak is verdwenen en het bakje is opnieuw gespoten.

hijskranen
Wagon
BedfordTruck

De houten variant van Tom/Bas kon ik nog net op tijd lijmen. Beiden worden door de volgende generatie weer volop gebruikt. Maar opa kan het zelf ook niet laten, als er dan geen exemplaar op ware grootte kan komen, is er wel een schaalmodel van hoge kwaliteit zoals de (helaas gele) Alfa Romeo Giulia Super 1600 of de nooit gekochte Chrysler PT Cruiser, daar kan je in cabrio versie 4 LeBarons voor kopen (zie Auto's 3)! Maar ook een remake Schuco autootje met versnellingen dat op genoemde wijze verdwenen is kan je gewoon (voor een hoop geld) weer kopen, dus . . . Zo als in de aanhef genoemd is er van alles te koop, soms denk je: "Hé, die is van mij geweest" maar dat zou wel erg toevallig zijn. Maar ergens moet die bulk auto'tjes toch terecht gekomen zijn?

Bedfordaanhs
BedfordRefusewagon252

Bovenaan trouwens het allereerste exemplaar: het perronwagentje, ik heb het nog, alleen is het mannetje gesneuveld. Daaronder het vrachtwagentje (verdwenen) waarvan ik het aanhagertje nog wel heb. Dan de luxe 'wooden' Estate car. In zo'n exemplaar reed Hirschfelt (van de Proefboerderij in Leersum) volgens mij. Dan weer een prachtige Bedford truck, ik had er ook een aanhanger bij! Dan de Bedford vuilniswagen met klepjes, hij kon achterover kiepen om de bak te legen door de achterklep. Even inzoomen op het "treinongeluk" laat de brandweerauto (Commer) en de (Daimler) ambulance zien en Han speelt met (nauwelijks zichtbaar) een reeks

Bedfordautoopleggertrein2Ambulance1
Ambulance
Fireengine955Commerf1

auto'tjes die op de Bedford auto-oplegger rijden. Onder de brandweer auto staat de takelwagen (ook Commer) die ik van oma de Roos voor mijn (10e?) verjaardag gekregen had. Dan de Weetabix vrachtwagen, een ijzeren hond, een heftruck en de glastransporteur (Simca), dat was een van de laatste nieuwe die ik kreeg. Daaronder het rijtje "boerderij" voeruigen, Landrover, aanhanger en hooiwagen. Ik heb nog een kruiwagentje, maar wel in absoluut de verkeerde schaal. Tenslotte de Coles kraan en de nostalgische Bedford bestelwagen. Ruim 20 jaar later zouden we zelf een Camper bouwen in de opvolger van dat type. Dan nog drie personenwagens, alles geïllustreerd met gevonden plaatjes uit het Dinky netwerk.

CommerBreakdownlorry1Weetabix2MechanicalHorse33wLifttruck2SimcaGlassTruck33c
LandroverHarvestTrailer320ColesMobileCraneBedford22x
LandroverTrailer341
kruiwagen170x128shklCitroen11BL1MorrisOxfordsSimca824ss
naar boven

Bij de verhuizing van de oudste zoonlief in 2011 komt een hele 'berg' restanten van mijn oude verzameling boven water; na flink soppen zien ze er weer aardig 'bespeelbaar' uit. Wel even nieuwe banden aanschaffen en nog wat dingen doen!

dinky20111sdinky20112sdinky20113s
auto'tjesnaar boven