de HTS

Alsof er niets veranderd was, stond het gebouw er nog toen ik er in 1998 gevraagd werd als docent op de Post HBO opleiding "Restauratie", wie had dat gedacht in 1965? Zelfs Gert stond nog in de kantine met zijn zwarte koffie ;-) Korte tijd later een leuke avond met de "Dikke".

Voorgeschiedenisvondell
B1A 1961-62
B2A 1962-63
praktisch jaar
B4A 1964-65
Reunie's
HBO+ restauratie

HET JAAR 1961
Ja, zo maar een dag dat het regent en ik de tekeningen van de HTS over de tafel haal! De aanleiding was de villa op de website van Kurt (Villa te De Meern) die me deed denken aan die eerste opgave in het eerste jaar. Het bleek bij nader inzien de tweede te zijn! Wat was de eerste dan? Die vond ik later ook terug, dat zijn die witte bladen om lijntekenen en penvoering te oefenen ...
Op m'n website staan alle verhalen apart: zeilen, muziek, hts. Maar zo zat het leven niet in elkaar natuurlijk. Met het het Elektronisch Jaarboekje, agenda uit 1961 in de hand als handleiding* passen de verhalen in elkaar! een ding is nog niet helder: hoe heb ik George en de Luttersen voor de zomer van 1961 leren kennen? (George kende ik van het tafeltennistournooi op het Bonifatiuslyceum waar 's-avonds de Avalon Jazzband speelde, zo was dat dus).
In januari wordt het hout genoemd dat voor het doortrekken van mijn zolderkamer naar achteren nodig is. Dit loopt dus al vooruit op de timmerlessen op de HTS later dat jaar. Verder dan kistjes timmeren voor radio of trein dingetjes was ik nog niet gegaan dacht ik.
De weg naar de HTS was nog niet geheel gladjes, het Paasrapport vertoonde nogal wat 'mankementen' en tot overmaat van ramp verloor ik het onderweg naar huis. Terug fietsend zag ik het liggen: in de Catharijnesingel, met een reddingshaak heb ik het er uit gevist. (Om dit te voorkomen hebben ze later de singel gedempt ;-) Inmiddels is er al weer water in dat stuk 'Singel' ...

Na de "successen" met de theekistbas was er sinds begin november 1960 een (triplex) contrabas. De dag er na spelen we met de schoolband bij Jong Utrecht. Onder leiding van een echte leraar studeer ik stevig uit Simandl. Op 9 december speel ik met Dolf in de WMJB bij Werkspoor alwaar ik een goochelaar ontmoet. Op 1 april zie ik zelfs een repetitie aangekondigd op zaterdagmiddag, volgens mij repeteerden we regulier op een doordeweekse avond, toch? Of was dit de samenvoeging al van de OMTJB en de WMJB die tot de Harlem Hotpipers leidde? Tot de zomer speelde ik zo'n 1 a 2 maal per maand. Op school werden de schoolconcerten ingeleid door Wouter Paap nog stevig gepromoot. Toch moet ik in die periode in de (op school verboden) jazzkelders terecht zijn gekomen. Hoewel nergens vermeld moeten we ook op een (carnavals)feest van Boni bij Zegers gespeeld hebben, want dit was mijn laatste jaar op Boni. Omstreeks 25 februari is Rob de Waal jarig want zowel in 1961 als 1962 staat er een feest aangekondigd in de agenda!
In juni staan nog roodomrand de repetities van 4-HBS-b vermeld. Het was er op of er onder want ik was het zat! Ik wilde naar de HTS. Tussen door zie ik 13 juni Schoolavond met de Old Merry Tail Jazzband, maar waar dat was? In gebouw Trianon na afloop van een fietsenrally, ik weet van niks. Er moest ook nog geld komen (ƒ 20,-) voor de schoolreis, waar naar toe? Geen idee. De spreekbeurt (over Paaseiland) moest nog voorbereid worden, dat duurde meestal tot de ochtend van de betreffende spreekbeurt (maandag 26 juni)! Overigens gingen we zaterdag ochtend nog gewoon naar school! Volgens het 'Kasboekje' van mijn moeder (waar dat al niet goed voor is!) was ik van 10 juni tot 1 juli bij mijn vader op de Leidseweg! Mijn moeder en Oom Henk waren naar Frankrijk (de dia's staan nog in de kast!).
The Old Man and the Sea was ook voor die week!! Een snelle duik in de boekenkast levert het exemplaar van Aty op en Drei Männer im Schnee! Maar dat Hemingway dat op Cuba had geschreven drong pas veertig jaar later tot me door! In 1998 liep ik er zelf. Terug naar toen.
Op vrijdagavond 7 juli was de verjaardag van Antal Csêpe, ze woonden toen in de Kerkstraat (bij de Nachtegaalstraat). Ik had een beetje geholpen met verbouwen van de zolder toen ze in Utrecht kwamen wonen. Volgens mij kreeg ik van hem de tip om bij Klaucke, schildersbedrijf uit Nieuwer ter Aa vakantiewerk te gaan doen (om zelf die motor te gaan verdienen?).
De volgende avond speelde ik in Woerden, ik weet niet meer met wie, maar het bracht wel ƒ 15,- op! Het was wel een goede investering van mijn vader die contrabas, want ik hoefde nooit om meer zakgeld te vragen!! Ik geloof dat het ƒ 5,- was, in de maand, dat wel! Mijn vader vergoedde wel het kostgeld (ƒ 12,50/week) aan mijn moeder, dat hadden ze eind 1958 afgesproken toen ik in de Händelstraat ging wonen. Overigens hoorde ik in 2008 van de tekenaar (Ton Wesbeek) van het bureau van mijn vader dat hij (van mijn leeftijd overigens) vaak het geld kontant moest gaan brengen, hij moest het van de rekening van 'Tante' Ger 'lenen' als zijn rekening leeg was?! Overigens betaalt hij ook de contrabas lessen die ik van Goezinne (USO) kreeg en een nieuwe snaar betaalde hij dan ook ;-) Wat ik zelf verdiende hield ik wijselijk voor me denk ik. Zo gemiddeld 'kostte' ik 100,- /mnd.
Zo te zien liep het schooljaar half juli af. De week erna stopte ik bij Kampong en begon met het aanschaffen van haak en driehoeken. Er moest zelfs een bruine werkjas komen voor de timmerlessen, dat kan ik me niet echt herinneren, ik dacht dat die op school hing??
Van 29 juli t/m/ 12 augustus was ik met de Avalon Jazzband mee naar Texel. Dat leverde per dag een tientje op dat na afloop voor de helft in drank werd omgezet om 's-nachts ook wat te drinken te hebben op het strand! Ik geloof dat we de Blues March wel honderd keer gespeeld hebben: ze braken de strandtent bijna af, en het was al niet veel als ik die oude ansichtkaart bekijk (zie website).
Zo te zien was ik de week daarna op zeilvakantie met Martin naar het Alkmaardermeer. Ik heb dus ook nog twee weken bij het schildersbedrijf gewerkt, voor de bouwvak neem ik aan. 's-Morgens om 06.00 uur bij het station en dan in de DD Mercedes naar het werk. In twee weken naar Veenendaal (A12) op en neer gelopen totaal en als het regende naar het viaduct in de A2 over de Hollandse IJssel of was dit zomer 1962? Tussen het 1e en 2e HTS jaar? Ik denk het wel! (Zie onderaan ...)
Kennelijk werd toen ook de laatste hand gelegd aan de verbouwing van de zolder, ik mocht het kleine voorkamertje doorbreken naar achteren: een riante kamer was het gevolg. 's-Winters was het wel behoorlijk koud, maar dat was normaal in die jaren.

Zo begon op maandag 4 september een nieuw leven op 17-jarige leeftijd: ik ging een vak leren! Er was nog heel even twijfel geweest want het knutselen aan radio's en het bouwen van een HF302 versterker beviel me ook wel, in het voorjaar had ik al fatsoenlijk gereedschap gekocht daarvoor. In een agenda uit 1959 staan nog allerlei serieuze aantekeningen, een schema van die PTT versterker zo te zien, PU aansluitvarianten voor de radio die ik van opa de Roos had gekregen en kristal-ontvanger varianten. Het sjabloontje uit het Philps buizenboekje kwam daarbij goed van pas. Later zal ik de PTT telefoon naar zolder verlengen en een huistelefoon aanleggen. Die oude agenda blijft in gebruik voor elektronika er komt zelfs een toerenteller voor de Fiat in voor, maar dan schrijven we 1964. Maar eerst weer naar de HTS.

In mijn agenda stond het rooster gekrabbeld van dat jaar. Als ik dat ontcijfer levert dat het volgende op:

Maandag
1 Constructieleer Roest lokaal 5
2/3 Bouwkundig tekenen idem idem
4 Mechanica Stutvoet idem
5 Scheikunde Schreinemacher lokaal 3
6 Mechanica Stutvoet idem
7/8 Lich. Oefening!! Fortgens gymzaal

dinsdag
1 Constructieleer Stutvoet lokaal 11?
2 Natuurkunde Reinders? lokaal 3
3 Nederlands Klevant lokaal 4
4 Algemene bouwkunde Rademaker lokaal 4
5/6 Vakkennis Bremer?/Ketting Timmerlokaal
7 Gonio Roest? lokaal 15

woensdag
1-3 Vakkennis Bre/Ke?? Timmerlokaal
4 Beschr.Meetkunde Rademaker Lokaal 5
5-7 Handtekenen Admiraal idem (of buiten)

 


donderdag
1/2 Grafostatica Jonker lokaal 5
3 Constructieleer Roest lokaal 6
4 Kennis v. Bouwstoffen idem idem
5 Constructieleer idem lokaal 5
6/7 Bouwkundig tekenen idem idem

vrijdag
1 Natuurkunde Reinders lokaal 3
2 Coördinatie leer Stutvoet lokaal 5
3/4 Vakkennis Bremer?/Ketting Timmerlokaal
5-7 Bouwkundig tekenen Roest lokaal 5

zaterdag
1 Ruimtemeetkunde L?? lokaal 5
2 Engels Str? idem
3 Ruimtemeetkunde L?? idem
4 Duits G? idem

We kregen ook een nummer: klas B1a nummer 25 was ik. Op de foto van B1a tel ik er 28, als ik mijzelf (afwezig) ook even meetel!

Voor mezelf geeft dat weer een beeld van het schoolleven in dat eerste jaar. Vooral dat timmeren op woensdagmorgen waar ik op 16 mei van vertrok per fiets naar het Stadhuis waar een contrabas gehuurd bij Staffhorst klaar stond om het huwelijk van Frans Cruijs met Anneke Boon in te luiden. Naast het timmerlokaal was de kantine waar Gert en Bep Lutters de scepter zwaaiden. Ja, van de Luttersen waar ik net mee naar Texel was geweest! Ik geniet er nog van als ik dit op schrijf!
De tekenhaak en driehoeken noemde ik al, daar hoorde ook een rekenlineaal en een passerdoos (ƒ 100,-) bij die via school aangeschaft werd, die liggen er nog allemaal, zij het dat de tekenhaak ontmanteld is. Nu zie ik een lijstje van materialen die we voor handtekenen moesten aanschaffen: waterverftubes in de kleuren citroengeel, vermiljoenrood, karmijnrood, kobaltblauw, ultramarijn, emarandegroen (amaranthgroen?), penselen in de maat 2, 4 en 8. Verf- en waterbakjes. Er ligt nog van alles, maar of dat van de HTS, van de Academie of van Senior is valt niet echt meer te achterhalen. Wel van een 'rode' doos kleurpotloden (Caran d'Ache) die nog van de HBS stammen (leraar Jongeneel).
Overigens mocht ik op rekening tekenmaterialen bij Ahrend op de Neude en boeken bij Stam op de Westerkade aanschaffen. Ik schafte dan ook de hele serie Jellema aan en die las ik 's-avonds in bed uit in de eerste drie maanden, dat schoot lekker op!! Voor het tekenen moesten stifthouders en stiften in allerlei hardheden aangeschaft worden en vanzelfsprekend pennen. Ik koos natuurlijk voor de (dure) Rapidograph pennen, die gebruikten ze immer op de tekenkamer bij mijn vader ook! Er staan er nog zeven naast me, keurig schoongemaakt! De tijd van de viltstiften moest nog komen. Van het jaar 1964-65 heb ik nog een boekenlijst waar e.e.a. in stond vermeld!
Behalve de leerboeken moest er getekend worden, wat de eerste opgave was weet ik niet meer. Of zou dat het tekenen van een schuurtje geweest zijn? Het zou eind oktober klaar moeten zijn. We hadden ook een gelijknamig boekwerkje. De tweede opgave was een bungalowtje uitwerken, d.w.z. werk- en detailtekeningen maken. Op wit papier, wat daarvoor de reden is weet ik ook niet meer, normaal wordt op kalke getekend, maar kennelijk niet in het eerste jaar. Lekker met haak en driehoek op een vrijwel vlakke tekentafel. Ik had nog eens de gewoonte om met een losse driehoek lijnen te tekenen tot grote ergenis van degene die voor mij zat: Gerrit de Jeu! De rol opgerolde tekeningen ligt er ook nog, zo krom dat je er voorlopig geen opname van kan maken.
Bij handtekenen werden we al spoedig de straat op gestuurd zolang het nog aangenaam weer was. Binnen werd er na een eerste vel lettertjes vooral schetsen van meubels gemaakt die dan ook nog eens met waterverf ingekleurd moesten worden. Daarnaast vooral veel 3-D tekeningetjes van scheve projecties en schaduwen construeren. Dat heette ook wel beschrijvende meetkunde, toch? Daar liggen nog een stapel tekeningetjes van met redelijk hoge cijfers bovendien!
Op 30 september trad ik nog op met drummer Frans Stolz, die later op jeugdige leeftijd overleed, net als Willem Kaas, maar die kreeg een auto ongeluk dacht ik. Wie er op 6 oktober om 21.00 uur met de trein uit Belgrado moest komen?, het staat er niet bij! Mijn vader wellicht terug van zijn reis naar Joegoslavië?
Voor de band studeerde ik intro's bij de nummers "Bei mir bist du schön" en de "Farewell Blues" in, maar ik neem niet aan dat Goezinne me daarbij kon helpen!
Op vrijdag 20 oktober staat het Modern Jazz Quartet genoteerd, maar of we daar naar toe geweest zijn? In ieder geval speelde ik de dag erna op het feest bij Kampong.
De weken gaan zo voorbij met hier en daar een aantekening van iets wat echt geleerd moest worden en een optreden hier en daar (daar is een complete lijst van!). De naam Bob Schots verschijnt in mijn agenda. Er verschijnt ook een spreekbeurt over Paaseiland, die kon ik zo mooi opnieuw gebruiken, hij lag nog in de kast!
De 18e november speel ik in La Grotta met de Storyvil Seven en op de 25e in Amersfoort. Op 30 november staat: 4.30 uur v.d. Linden. Dat was voor de contrabas die ik na de "Kingbas" zou kopen. (Hij was de leraar van Hans Slaterus en Ab Meester hoorde ik onlangs).

Zo pruttelt het voort, op 20 december staat: "Vacantie" dat dan weer wel!! En zo is het jaar 1961 voorbij!!
In het kasboekje van Ma komt nu een lening voor voor de aanschaf van de nieuwe contrabas, eind januari ('62) staat er nog ƒ 120,- open. Overigens betaald Pa de premie voor de verzekering van de contrabas (4 aug.'61). Er staan ook rekeningen voor fietsreparatie op en ƒ 5,- voor het slijpen van en schaatsen in Loosdrecht. In de agenda van 1961 staan hoofdzakelijk hts huiswerkjes en optredens vermeld. Op 20 januari geeft Martin een feestje, dat is waarschijnlijk de keer dat ik Olga meegenomen heb. Ze kijkt compleet aan Evert Pauw voorbij die er naast woont. Eind jaren '60 komen ze elkaar ergens anders tegen en trouwen ze (eens). In dezelfde tijd komt Winnie Maarten tegen met hetzelfde gevolg! Terug naar '62.
Op 2 februari verkoop ik mijn Kingbas aan André Snijders, mijn opvolger in de schoolband van Boni, volgens mij verkoop ik ook mijn versterker aan hem, die ik gekregen had van de man in Amsterdam die voor mijn vader een mooie (mono)installatie bouwde.
Het lenen van Ma wordt onduidelijk want ik koop ook nog een Puch voor ƒ 250,-. Ik denk eigenlijk dat ze die voorgeschoten hebben en ik zomer 1962 bij Klaucke gewerkt heb.
Dan komt op 10 februari een nieuw verschijnsel naar voren: de Nuit de Paris, de naam van de schoolfeesten waarop alleen rode wijn per fles wordt geschonken. Aangezien ik geen lid was geworden van de UTV door het afbreken van de ontgroeningsperiode (het spelen ging voor!) weet ik niet hoe dat geregeld werd. In dec. '62 werd ik geruisloos lid want toen ging ik een kontrakt aan om voor ƒ 175,- met de Harlem Hotpipers op te treden op 12 januari '63.
En weer een ander fenomeen: optreden voor de impressario Victor Conselman in het Huis van Bewaring aan de Gansstraat, wij niks en hij stak het geld in zijn zak hoorden we veel later!!
Zaterdag daarna was er een feest bij Rob de Waal, hoewel ik al weg was van de hbs hielden we kennelijk kontakt door de Oudegracht feestmeisjes soms?
In mei heb ik (al?) schade aan mijn bas, iemand uit het publiek raakt met het dansen de zijkant en daar zit prompt een scheur in, die ik bij vioolbouwer But op kosten van de verzekering laat repareren.
In het voorjaar speel ik gemiddeld zeker een keer in de week naar het hoogtepunt van weer een vakantie op Texel (21/7-12/8), deze maal niet met saxofonist Charlie maar met Rob van Bommel (Don Mercedes) die een complete Dynacord installatie meebracht! Zelf bracht ik een paar maanden verkering mee naar huis, zeker t/m de verjaardag van mijn moeder (7 okt).
Eind 1962 trekken we voor het concours naar Okefenokee. In het Eemland-archief vind ik daar in 2009 allerhande knipsels van terug: daar heb ik Anneke voor het eerst ontmoet. De laatste keer was 45 jaar later.
Nog even over die PUCH 250SG, aangeschaft in het vroege voorjaar ging die gelijk uit elkaar om hem wit te schilderen. Op je 18e verjaardag (1962) mocht je een zg. proefrijbewijs te halen, waarbij je 6 weken rijbewijsvrij mocht rijden, 3 weken buiten de Singels en 3 weken in de hele gemeente! Via Rijschool van Zutphen en 7 lessen op die rijdende plee (een Bella) moest ik in het Wilhelminapark afrijden, ik mocht er niet eens alleen heen, maar ik slaagde direct, gauw wegrijden na de instructie en wachten totdat de examinator je weer inhaalde was het recept. Hij vond mij al een beetje 'wild' rijden, maar dat kwam natuurlijk doordat ik al motor reed! Voor ƒ 73, 85 had ik een geldig rijbewijs! In de agenda te zien speelde zich dat in september/oktober af: de 19e sept. aangevraagd, op 22 oktober afgereden! Op 2 november kon ik het rijbewijs afhalen!
Op Duits en Landmeten na haalde ik behoorlijke cijfers dat eerste jaar.

*Geput uit drie agenda's, een kasboekje, een bundeltje kontrakten en fotoplakboek 1.

Er blijkt toch een archief te zijn over de HTS, meer precies over de UTV, die bestaat nog steeds!!
.

de HTSVoorgeschiedenisB1A 1961-62B2A 1962-63praktisch jaarB4A 1964-65Reunie'sHBO+ restauratie