praktisch jaar

Het praktisch jaar begon op de bouw bij Van Hoogevest op het Kanaleneiland en daarna op het architectenbureau van Taen & Nix in de Boothstraat. Het complex was in 1990 al gerenoveerd.
Van Hoogevest ging in 2009 opeens failliet en met dit bejaardencentrum was het ook gedaan!!

prjr2s

Van dat praktisch zijn natuurlijk verslagen gemaakt, maar ik heb vooral uit mijn ooghoek gekeken of en waar het fout ging tijdens het klussen, het mooiste was een verdieping verkeerd gestelde tussenwandjes! Dat werd dus slopen, omdat de tekeningen niet klopte: wanddikte vergeten en dat scheelt veel op 20 kamers!!

prjr1s

Het mooiste werk van dat halve jaar was de St.Lucaskerk in Amsterdam Osdorp, vooral het uitwerken van dat gigantische raam in de voorgevel was bijzonder; 8,- m' breed uit een geheel gemaakt, het is nu dichtgemaakt. Ook de vondst om de vertikale belijning van de betonnen toren niet IN de bekisting uit te fraisen, maar een latje op te timmeren om hetzelfde visuele effekt te bereiken.

kerkOs1kerkOsBoothstraat13

De kerk in Amsterdam op de Osdorper Ban staat er na 50 jaar nog steeds en nog in gebruik: een van de uitzonderingen?? Alleen dat grote raam in de voorgevel is nu dichtgemaakt: het was samengesteld als een geheel hoog 6 m' en breed 8 m'. De buitenstijlen hadden een maat van 10 x 50 cm!

Boothstraat 13 Utrecht daar was het architecten-bureau gevestigd ...

Ik zou het bijna vergeten zijn als ik niet een kadastraal kaartje in mijn archief vond van de Verenigingstraat 48:
Mijn eerste officiƫle tekening gemaakt in 1964 voor een verbouwing op verzoek van een tim-merman op het werk, hij had wel tekenen geleerd, maar niet zo mooi als ik dat zou kunnen dacht hij.
Dus was de vraag aan mij: "Wil jij die tekening maken?" En ja hoor, dat deed ik dan wel. Ik gaf het kalkje aan hem i.v.m. afdrukken etc.
En zo vond ik het pas terug in het Utrechts Archief in 2007.

eerstewerk
VerStr48

Helaas is het later op-nieuw 'verbouwd', het is er niet mooier op ge-worden, wel ruimer ...

Recent terug gevonden: de rekening van mijn op de HTS aangeschafte teken-tafel, merkwaardigerwijs kreeg ik dus pas in oktober 1963 een eigen tekentafel? Tot die tijd tekende ik op school alles (zoveel mogelijk) af? Anders 's-avonds bij SR op de tekenkamer zeker?
Overigens was dat nog met een ouderwetse recht-geleiding.
Let op de gezegelde kwitantie, dat was toen nog heel normaal!
Bovenstaande tekening is dus ook op dit teken-bord(je) gemaakt.
Dit tekenbord is in de jaren '80 naar Maartje 'verhuisd'.

tekentafelsStLucasRaam155x220shkl
prjr3s345x259shklprjr4345x259shkl

Ik heb het bejaarden-centrum nog jaren gezien, mijn moeder heeft van 1990-1996 praktisch om de hoek gewoond. Ik heb me ook altijd afgevraagd hoe zulke kleine kamertjes nog konden bestaan. Na een renovatie, jaren '90? is het in 2009 gesloopt. Ze beginnen weer opnieuw!

Naast het werken bij architect en aannemer met de nodige verslagen moesten er ook nog zes handschetsen gemaakt worden.

In Utrecht valt genoeg te schetsen ;-)
Nieuwe architectuur aan de Dickenslaan en panden aan de Oudegracht no's 323-321.

htstek4345x248shklhtstek6345x248shkl

en 50 jaar later . . .

oudegrin2014
naar boven
praktisch jaarnaar boven