de schoolband

Ja, en zo begon het aktieve muzikale leven. Rob de Waal had een theekistbas en wilde die verkopen. Ik wilde in die tijd al op van alles spelen: trompet, saxofoon, maar daar was geen kijk op: daar staat de piano! Dus ik greep mijn kans en zat gelijk in de schoolband!

muziek 1
theekistblazers
storyv61

In 1960 -op de HBS- zou het allemaal anders worden: een klasgenoot stopte dus met zijn bijdrage aan de schoolband -Boni Black Birds- op zijn theekist-bas, met de aankoop ervan wist ik me verzekerd van zijn plaats in de band. Een hele ervaring, deze snelle overgang van niets naar een 'instrument' èn een plaats in een echte band, waar zelfs 6e jaars vriendelijk tegen je waren. Op 26 en 27 oktober '60 volgde het optreden op het feest t.g.v. het 25- jarige jubileumfeest van rector Feldbrugge, hij was in 1935 rector geworden op het Boni, wat toen nog gewoon St. Bonifatiuslyceum heette (zie "Ballonnen en brood" 1986).
Daarna ging het vrij snel: In november al een 'echte' contrabas gekregen: op zaterdagmiddag 8 nov. '60 werd dan eindelijk de contrabas afgeleverd (Muziekwinkel Cedor, aan de Amsterdamsestraatweg, was een huis-vriend) en 's-avonds zowaar al het eerste optreden met de contrabas live! bij Jong Utrecht. Verdienste Fl. 6,- De schoolband bestond verder uit: Kees Maaswinkel (tp), Rob Klemann (tb), Paul 'Pil' Smit (cl), en Jan Oremus(ds), Piet Oremus (pi) en Henk v.d. Broek (gitaar).
Het was een z.g. King-bas, ik zie het gezicht van de snel opgetrommelde contrabasleraar (Jan Goezinne, hij speelde in het USO) nog: hoofdschuddend bij het zien van zoveel triplex met nylon snaren. Hij had er al gauw een set echte stalen snaren opgezet: Pirastro's. En of ik wilde of niet: een strijkstok à Fl. 20,- completeerde het geheel. Over hoe je op deze wijze ooit Ray Brown zou kunnen evenaren, was een groot mysterie. Luisteren, zelf spelen en muziekles waren drie aparte werelden, die niets met elkaar te maken hadden. In 1986 zou ik hem persoonlijk ontmoeten, het is een van de weinige keren dat ik een muzikant om een handtekening vroeg.
Naast het braaf oefenen in Simandl, het bekende studieboek voor contrabas, speelde ik naast de schoolband in een dixielandband (de "Wild Men Jazzband"). In de Wild Men Jazzband zaten: Dolf Albers (tp), Victor van Gilse (bj), Jos?? (tb), Toni Huidekoper (cl) -vlgs Dolf in 2001-, Willy (ds) en ik. Uit die tijd dateert ook de vriendschap met een amateurgoochelaar (9 dec.'60: Werkspoor, Utrecht. Verdienste Fl. 4,-). In 2000 hebben we het 40-jarig jubileum gevierd op die dag. Het 50-jarige jubileum hebben we niet meer kunnen vieren.
Daarnaast heb ik in die tijd in de "Storyvil Seven" gespeeld o.l.v. Bob Schots, toen een bekende -beruchte- trombonist met een rode Traction Avant! (Hij stond nog in het "Wie is waar? 1990" boek; † 2009).
Deze band bestond verder uit: Willem Kaas (tp), Henny de Jager (cl), Eric Laanen (pi), Stef Hoogenboom (bj) en Rik Egberts (ds). Willem is een jaar later bij een ongeval overleden, mede daardoor is de in het vooruitzicht gestelde Holland-Amerikalijn reis nooit doorgegaan. Eric Laanen is clarinet gaan spelen (Met als voorbeeld Rob v.d. Hulst van Kampong?). Stef Hoogenboom moest nogal eens onder het pseudoniem Jan de Hartog spelen als hij thuis uit het raam geklommen was met zijn banjo. Rik Egberst zat op de HTS Amsterdam -bouwkunde.
Op een of andere manier (Jazzliga?) kom ik in het voorjaar van 1961 in kontakt met George van Gameren († 2014, nog jarenlang bevriend geweest). Overigens was het in die periode op school 'verboden' in deze jazzkelders te komen. Via hem draaf ik op als invaller bij de toen in Utrecht beroemde Avalon Jazzband -een zesmans bezetting die het modernere repertoire speelde- voor een 'tournee' naar Texel in de zomer. Dat waren nog eens leuke tijden! Twee weken in de strandtent van 'ome Cor' met als tophit de Blues March en Fl.10,- per dag om te verteren! (Zakgeld in die tijd: Fl. 7,50/mnd) Thuis hebben ze het nooit begrepen: hoe mijn tent via van Gend&Loos eerder thuis was dan ik; we sliepen -gratis- in de bunker boven de strandtent van 'ome Cor'.
De 'normale' bezetting van de Avalon: Frans Cruys (pi,ldr), Paul 'Pil' Smit (cl†), Hans (tp†) en Michel Lutters (tb†), achtereenvolgens Jules van Lingen (†), Harry Verzijl(†) en Henk Bastiaanse (cb) en Martin Oliemuller (ds). (Ab Montijn soms als zevende). Frans was niet op Texel en op sax was Charley Stüger mee. George † als reserve drummer, ik als reserve bassist. Ook Hans Slaterus ken ik uit deze periode, maar dan nog als pianist. Dertig jaar later zullen wij elkaar pas weer spreken en veertig jaar later ontmoeten tot† 
Begin april 2022 omtmoet ik onverwachts zowel Charlie Stüger in Laag Kanje en de dag erna Frans Cruijs bij hem thuis in De Bilt waar we oude herinneringen ophaalden!

.

WildManJazzband
Kampong
RayBrown230x562shkl
Harlem Hotpipers
BobSchots1962
ContraBas170x265shkl
de schoolbandmuziek 1theekistWildManJazzbandKampongHarlem Hotpipers